Lihkku beivviin!

– 6. februar holder oss fast i håpet om at urett og diskriminering ikke får siste ord. Lihkku beivviin! Gratulerer med dagen! skriver biskop Anne Lise Ådnøy.

Fra gudstjenesten i Vår Frelsers kirke i fjor: Sander Lindtner Sevland på runebomme, prost Rune Steensnæs Engedal og joiker Siri Guttorm Hetland.
Samefolkets nasjonaldag 6. februar markeres med gudstjenester både i Stavanger og Haugesund.
 
I Domkirken og St. Petri menighet er det spilt inn en gudstjeneste som sendes kl. 11.00 lørdag 6. februar, med biskop Anne Lise Ådnøy, sokneprest Øivind Holtedahl og Sissel Birkely Steiro. Domkantor Vidar Vikøren, Jorun Lovise Husan og Solveig Bokn Skjeggestad er med på det musikalske.
 
I Vår Frelsers menighet i Haugesund markeres dagen med utegudstjeneste søndag 7. februar kl. 11.00.
– Vi rigger oss til med bålpanne foran menighetshuset med kirken bak oss, forteller prost Rune Steensnæs Engedal.
– Rita Leinan og Eirik Høie Mortensen medvirker med bønner – både på nordsamisk og bokmål - og under prekenen. Eirik bidrar også under prekenen. Det er det dobbelte kjærlighetsbudet som er teksten. Den røde tråden er at gleden og kjærligheten er knyttet sammen gjennom Guds nåde og sannhet. Vi vil snakke litt om opplevelsen av å kjenne seg mindreverdig, om gleden over Guds skaperverk, og om å være den man er skapt til å være, sier Engedal.
 
Joiket i kirken for første gang
Kantor Goos ten Napel spiller på klokkespillet etter gudstjenesten, mens det serveres noe varmt å drikke. Konfirmantene er spesielt invitert, en god anledning til å krysse av for en fin, kort og annerledes gudstjeneste.
På Samefolkets dag i fjor ble det for første gang framført joik i Vår Frelsers kirke i Haugesund. Som nattverdsbrød ble det brukt Gahkku, samisk tynnbrød, og kirkekaffen ble byttet ut med varmende Bidos. 
Les mer her fra fjorårets gudstjeneste: Sterk og sanselig samisk gudstjeneste
 
– Å elske seg selv og være stolt av sitt eget
På sin Facebook-side skriver biskop Anne Lise Ådnøy om Samefolkets dag:
– Fornorskningen har skapt sår og traumer. Kirken er en del av den historien. Som regel er det vanskelig å skille skarpt mellom det gode og det vonde. Intensjonen kan ha vært god, men resultatet ble vondt.
Jesus lærte oss det doble kjærlighetsbudet, elsk Gud og elsk din neste som deg selv. Dette er et «trefoldig» kjærlighetsbud. For folk som har blitt undertrykt er det en jobb å finne fram til den kjernen i tradisjon, slekt og historie som gjør det mulig å elske seg selv og være stolt av sitt eget. 6. februar holder oss fast i håpet om at urett og diskriminering ikke får siste ord. Lihkku beivviin! Gratulerer med dagen!
 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"